23 Ocak 2015 Cuma

Boğanın özellikleri nelerdir

boğanın özellikleri nelerdir
Sütçü boğalarda genellikle, fiziksel ve üreme sağlamlığı diğer bir deyişle reprodüktif, libido, çiftleşme yeteneği ayrıca sağlık önemle üzerinde durulması gereken faktörlerden en önemlileridir..

Genel görünüş
Atraktif, enerjik, düzgün duruşlu, aktif, yürüyüşünde herhangi bir bozukluk olmayan hayvanlardır.

Damızlık Karakteristikleri

Kafası orta büyüklükte olmalı, ağzı geniş ve burun delikleri açık olmalı, çenesi kuvvetli olmalı ve gözleri parlak, alnı da karakteristik özelliklere uygun olmalıdır. Kürek kemikleri düzgünce, göğüs duvarının karşısına denk gelmelidir. Sırtı kuvvetli olmalı ve kambur durmamalıdır. Beli güçlü olmalıdır. Kalça geniş olmalı ve çok yağlı olmamalıdır.


Süt verimi özellikleri

Boyun derinlemesine okunuşu iyi yapıda olmadı okunuşu omuzların üstünde düzgünce yükselmelidir. Gerdan okunuşu sine de biçimli olmalıdır. Cidago bölgesinin sınırları zahir olmalıdır okunuşu hayvanın veladet yapıp yapmama durumuna göre kama şeklinde olmalıdır. Kaburgalar düzgün, kavisli ve ayrılmış olmalıdır. Kaburga kemikleri okunuşu hoşgörülü ve uzun olmalıdır. Kalçalar arkadan bakıldığında, yanlara namuslu yassılaşmalı önden bakıldığında ayrık durmalıdır. Testis ve skrotumlar alışılagelen olmalıdır. cilt esnek, kaba ve derideki kılların yapısı da yerinde özellikte olmalıdır. Rudimenter emcik uçları müstesna durmalıdır.


Vücut kapasitesi


İri yapılı olmalı, iç bölgesi enli okunuşu kaburgaları da güçlü, vâsi ve esnek olmalıdır. işaret ölçüsü makro ve civar ayaklar arasında göğüs genişliği okunuşu uygun olmalıdır.


Kafa

Kafa enli olmalı ancak vücudun mazi kalanıyla kıyaslanarak çok da makro olmamasına dikkat edilmelidir. Hayvanın kafasının çok makro olması buzağılama problemlerine sistem açacaktır.


Boyun

Boyun gerekli uzunlukta okunuşu genişlikte olmalıdır. Başını ve boynunu aşağıda tutan boğa, yükünü omuzlarına verir okunuşu bu da omuz yapısını etkiler. Bu da hayvanın yürüyüş biçimini ve hareketini kısıtlar. Omuz yapısı etkilenen hayvanın kayırıcı ayakları da etkilenir ve hayvanda erken yaşta müşterek bozukluk görülmesine sebep olur.


Göğüs

Göğüs fazla yağın biriktiği bölgelerden biridir. Boğanın göğüs kısmı, vücudun başka kısımlarında olduğu gibi kırpılmalıdır. Boğanın aşkın yağlı olması, kaslarının zayıflamasına ve iyi karkas kalitesine malik olmadığı maksadıyla sonraki nesilleri de ebedî etkilemesine sebep olur.


Omuzlar
Omuzlarda saf olarak şekillenmiş yalnız meyil olmalıdır. Bu eğiklik açısı yoluna 45- 60 mertebe normal olarak kabul edilir. Omuzlar meme kafesi hizasında olmalıdır. Omuzların öne yakınlarında çok ziyade çıkık olması ilerde buzağılama problemlerine illet olabilir.


Ön bacaklar ve ayaklar

Hayvana önden bakıldığında karşı bacakların iyi müşterek şekilde durması gerekmektedir. yalnız hayvanda konstrüktif olarak, omuzdan tırnağın ortasına denli dikey tek çizi çekilir. Bu hat dizle de kesişmelidir Diz hayvanın ağırlığının yarısından henüz gereğinden yük taşırsa, dizde deviasyonlar meydana varidat okunuşu kötü bacaklılık şekillenebilir. Bu hayvanlar kendince stratejik sadece sorundur çünkü hayvan ayakta durmakta zahmet çeker ve yürürken yuvarlanabilme olasılı vardır.


Önkol ve incik kemiği sade yalnız çizgide olmalıdır. Tırnakların uzama durumu bacakları da etkiler okunuşu duruş problemlerine niçin olur. ayrıntılı ya da fazla kısaltarak tırnaklar bukağılık çukurluğunu da etkiler. Tırnakların ayrıntılı oluşu hayvanın tutum etme yeteneğini ve nedeniyle performansını da sağlam anlamda etkilemektedir. Aşağıdaki fotoğraflar da bukağılık ekleminin olması gereken açısı gözükmektedir. Tırnaklar uzamadan, birbirlerine yakınlarında bükülürse, fazla mühim yalnız genetik tutku olan tirbüşonvari tırnak hastalığı şekillenir. İlerleyen dönemlerde laminitis okunuşu buna bağlı devinim bozuklukları da şekillenebilir.


Ayaklar

Çok uzamış, bükülmüş tırnakları saymazsak, taşkın besleme okunuşu hoş zemine kapalı olarak hayvanın ayağını yokuş) olarak bükmesi normaldir. Çok uzamış, gayrimuntazam tırnaklar bacakların yakışıksız olmasına okunuşu kalça ekleminin yangısına sebep olabilir.


Yürüyüş

Ön göl ayağı izinin bırakıldığı yere art ayakla hamle atılması yasa yürüyüş biçimi olarak nitelendirilir. Hayvanın yürüyüş biçiminde bozuklukların olması duruş okunuşu tırnak bozukluklarına neden olur.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder