6 Şubat 2015 Cuma

Kurbanlık Koyun Kaç Yaşında Kesilmeli

kurbanlık koyun kaç yaşında olmalı
Bir ibadet yaparken ibadetimizin kabul olması için mutlaka o ibadetin detaylarını bilmek, buna göre hareket etmek gerekmektedir. Kurban kesme ibadeti de bu ibadetlerden bir tanesidir.

Adaklık koyunun kaç yaşında olması gerektiği aslında özel bir durum değildir. Adaklık kurbanlar da, Kurban Bayramı’nda veya normal zamanlarda kesilen kurbanlar gibi değerlendirilmelidir.

Adaklık koyunun kurban edilme yaşı ile ilgili şu bilgiler mevcuttur:

“Devenin en aşağı beş yaşında olanı, sığırın iki yaşında olanı ve davarın bir yaşında olanı, (veya daha az yaşta olup da bu yaşta gösterenleri) kurban edilebilir.” ( Sünen-i Ebu Davud)
Eğer koyun 8-9 aylık iken 1 yaşında gibi duruyor, besili duruyor ise kurban edilebilir. Tabii bu sadece koyun için geçerlidir. Diğer büyükbaşlar için yaş sınırı aynen geçerlidir. Zaten hayvan kurban edilecek yaşa geldiği zaman eskilerin tabiri ile “diş kapak atar”. Bunu sık sık duymuşsunuzdur.

Kapak atmak, hayvanın süt dişlerini döküp yerine büyük dişlerinin çıkmasıdır. Eğer kurbanlık hayvanın yaşı hakkında bir bilginiz yoksa veya satıcının sizi yanılttığını düşünüyorsanız kurbanlıktan anlayan bir yakınınız ile hayvanın dişlerini kontrol edebilirsiniz.

Sığırların üst çenesinde 12 tane azı dişi vardır. Alt çenesinde de yine 12 azı dişi ve 8 tane kesici diş vardır. İşte bu alt çenede bulunan kesici dişlere bakılarak yaş tahmini yapılabilir.

Kurbanlık seçme konusunda daha fazla detay bilgi isterseniz, “kurbanlığın yaşı nasıl anlaşılır” isimli yazımızı da okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder